LÖSEV Dünya Gıda Güvenliği Günü Anket Sonuçları
Her yıl BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Sağlık
Örgütü öncülüğünde kutlanan 7 Haziran Dünya Gıda
Güvenliği Günü kapsamında gıda kaynaklı biyolojik,
kimyasal ve fiziksel tehlikelere dikkat çekilmektedir. Bu
çerçevede gıda kaynaklı risklerin tespit edilmesi,
önlenmesi ve yönetilmesine olan ihtiyaç, gıda
güvencesinin temini, ekonomik refah, tarım, pazara
erişim, turizm ile sürdürülebilir kalkınma konularının
tartışılması hedeflenir ve bu hususta dünya kamuoyu
bilinçlendirme kampanyası yürütülür.
Dünya Sağlık Örgütü'nün, gıda kaynaklı hastalıkların
tahmini global yıkımı ile ilgili yayınladığı rapora göre,
dünyada her yıl ortalama 600 milyon kişide kimyasallar,
bakteri, virüs, parazit ve toksin gibi maddelerle bulaşan
gıdaların tüketilmesi sonucunda gıda zehirlenmesi vakası yaşanmakta olup; yeryüzündeki her 10 kişiden
birisinin tehlikeyle bulaşık gıda tüketmek zorunda kalması dolayısıyla tıbbi tedaviye ihtiyaç duyar hale
geldiği görülmektedir. Maalesef, toplumun gıda güvenliğine duyulan ihtiyacın önemini tam anlamıyla fark
edebilmesi, ancak gıda zehirlenmesinin ortaya çıkmasından sonra gerçekleşebilmektedir. Hâlbuki güvenli
olmayan gıdalar, çok sayıda hastalığa neden olan bakteri, virüs, parazit ya da kimyasal ve fiziksel tehlikeler
dolayısıyla mide bağırsak enfeksiyonlarından başlayıp, kansere kadar varan 200’den fazla hastalığa yol
açabilmektedir. Bu nedenle, sonuçların ortaya çıkmasını beklemektense, sonuçları engellemeye yönelik
küresel bir gıda sağlığı stratejisinin belirlenmesi gerekmektedir.
LÖSEV, Lösemili Çocuklar Vakfı olarak, her bireyin güvenli, besleyici ve yeterli besin maddelerine
erişiminin temel insani bir hak olarak görülmesi gerektiği ilkesini benimseyerek ve “Gıda Güvenliği Herkesin
Sorumluluğudur” mottosuyla hareket ederek, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü farkındalık
kampanyasına bizler de katıldık ve bu konuya dikkat çekmek için bir anket çalışması gerçekleştirdik.
Bu anket çalışmasında tüketicilerin gıda güvenliği konusundaki farkındalık düzeylerinin ölçülmesi
planlanmıştır. Bu çerçevede gıda güvenliği hususunda belli başlı konular hedef alınarak sorular hazırlanmış
ve online anket şeklinde paylaşılmıştır. 416 katılımcıyla gerçekleşen anket çalışmamızdaki yaş grubu 16-
68 yaş aralığı olup; bunların %22’sini 16-21 yaş, %50’sini 22-31 yaş, %14’ünü 32-41 yaş, %8’ini 42-51 yaş
ve %6’sını 52-68 yaş aralığındaki katılımcılardan oluşmuştur. Anketimizi yanıtlayanların %60’ı üniversite
mezunu, %9’u lisansüstü öğretimini tamamlamış, %28’i lise mezunu ve %3’ü de ilk ve orta öğretim
seviyesindeki kişilerdir.
Gıda mühendislerimiz ve uzmanlarımızla birlikte oluşturduğumuz 20 soruluk anketimiz genel olarak, gıda
güvenliğinin önemi, kullanılan gıda ürünlerinin içeriği, katkı maddeleri, GDO’lu ürünler, sera ürünleri,
organik ürünler, gıda saklama koşulları ve gıdaların son tüketim tarihlerine ilişkin hedef kitlenin bilinç
düzeyini ölçemeye yönelik hazırlanmıştır.