BAĞIŞ YAP Lösev - Lösante
Lösev | Lösemili Çocuklar Vakfı
Anemi Tedavisinde Alternatif Bir Yöntem Bulunması İçin Yapılan Çalışma

Kırmızı kan hücrelerinin keşfi anemi tedavisinin daha etkili bir şekilde yapılmasını sağlamıştır. Araştırmacılar demir eksikliği anemisinde vücudun neden kırmızı kan hücresi üretme konusunda eksiklik yaşadığı hakkında çalışmalar yapmışlardır.

Anemi bir çeşit kan hastalığıdır, kırmızı kanın görevini yerine getirememesi ya da dokulara oksijen taşımaması durumudur. Zayıflık, konsantrasyon eksikliği ve daha birçok probleme sebep olmaktadır. Anemi dünyada 1,6 milyar insanın sağlık problemi arasındadır ve bu sayı zaman geçtikçe artmaktadır.

Aneminin birçok çeşidi ve sebebi bulunmaktadır. En sık görülen türü demir eksikliğinden kaynaklanandır. Demir ayrıca vücuttaki diğer biyolojik fonksiyonlar için de hayati önem taşımaktadır. Çok fazla demir de vücuda zarar vermektedir ve vücut bu düzeyin doğru olduğundan emin olmayı sağlayan mekanizmalara sahiptir. Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde yapılmaktadır ve EPO hormonu tarafından kontrol edilmektedir. EPO kemik iliğindeki kök hücrelere talimat göndermektedir. Araştırmacılar kemik iliğinde yeteri kadar EPO reseptörü bulunmamasının anemiye sebep olabileceğini düşündürtmüştür. Fareler üzerine yapılan çalışmalarda demir seviyesinin düşmesinin EPO reseptörlerinin kaybolmasına sebep olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum ise bir döngü şeklinde ilerleyip anemiye yol açabilmektedir. Araştırmacılar bu işleyişi karmaşık bir senfoni olarak tanımlamışlardır.
EPO hormonunun işleyişi ve reseptörlerin azalmasının engellenmesinin anemi tedavisine yeni ve etkili bir alternatif oluşturacağını bildiren araştırmacılar konu üzerindeki çalışmalarını hızlandıracaklarını da belirtmişlerdir.

Referans: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320717.php